Kumaş Türlerine Göre Leke Çıkarma

Kumaşlarda oluşan lekeleri çıkarmak bazen zor olabilir. Kıyafetlerde, masa örtülerinde, çarşaflarda ve diğer tekstil ürünlerinde kullanım sırasında çeşitli lekeler oluşur. Lekeleri çıkartmak için uygulanan klasik yöntem çamaşırları makineye atmak olsa da bazen yıkama sonrasında lekeler aynı yerde durabilir. Bu gibi durumlarda kumaş türlerine özel yıkama önerilerine ihtiyacınız vardır. 

Bazı kumaşlar daha hassas bazıları ise daha dayanıklıdır. Hatalı bir deterjan kullanımı neticesinde lekelerin çıkmaması bir tarafa leke oluşumu da söz konusu olabilir. Bu nedenle kan, meyve suyu, kahve ve yağ lekesi çıkarma için uygun temizleyicilere ihtiyacınız vardır. Piyasada leke çıkarıcı olarak alkol bazlı temizleyiciler satılır. Ayrıca organik leke çıkarıcılar da piyasada bulabileceğiniz ürünler arasındadır. 

Kumaş türlerine gör leke çıkarma sürecinde dikkat etmeniz gerekenler şöyledir:

  • Leke çıkarıcı kullanmadan evvel küçük bir noktada deneme yapabilir ve ürünün ya da karışımın kumaşa zarar verip vermediğini anlayabilirsiniz.
  • Leke çıkarıcı miktarını doğru ayarlamak da önemlidir. Malzemeleri aşırı miktarda kumaşa uygulamadan ideal oranda kullanarak lekeleri çıkarmaya çalışmalısınız.
  • Yıkamaya uygun olmayan çamaşırlar için kuru temizleme firmalarından destek alabilirsiniz. 
  • Herhangi bir leke çıkarma yöntemi denemeden evvel tekstil ürününün yıkama talimatlarını incelemelisiniz. 

Pamuk Kumaşlar Üzerindeki Lekeler

Pamuklu kumaşlarda çıkarılması zor lekelerin başında yağ lekesi gelir. Yağ lekesini çıkarmak için tuz ile leke çıkarma yöntemini tercih edebilirsiniz. Yağ, kıyafetinize damlar damlamaz üzerine birazcık bulaşık deterjanı dökebilir ardından tuz da ekleyerek lekenin daha kolay çıkmasını sağlayabilirsiniz. Yağ lekesi için kullanabileceğiniz bir diğer ürün de bebek pudrasıdır. Pudrayı leke üzerine serptikten sonra üzerine ıslak pamuklu bez bastırmalı ve ardından çamaşırı makinede yıkamalısınız. 

Yün Kumaşlardaki Lekeler

Yün kumaşlardaki lekeleri çabuk çıkarmak için sirke kullanabilirsiniz. Sirkeyle lekeli alanı ovmak ardından soğuk suyla yıkamak gerekir. Zorlu lekeler için hidrojen peroksit ve su karışımı kullanabilirsiniz. Bu tür çözeltileri uyguladıktan sonra bol suyla durulamanızda fayda vardır. 

İpek Kumaşlar için Leke Çıkarma

Kumaş türlerine göre leke çıkarma yaparken ipek kumaşlarda aşırı hassas davranmak gerekir. Ter ve deodorant gibi lekeleri su-limon suyu karışımıyla temizleyebilirsiniz. Limon suyu yerine beyaz sirke de kullanılabilir. Pamuğu karışıma batırarak lekeli alana uygulayabilir ve ardından durulayabilirsiniz. Su ve az miktarda amonyak karışımı da ipek kumaşlar için uygundur. 

Polyester ve Diğer Sentetik Kumaşlarda Leke Temizliği

Sentetik kumaş temizleyicilerden yararlanarak bu tür kumaşları rahatlıkla temizleyebilirsiniz. Ayrıca bulaşık deterjanı, sirke, karbonat gibi malzemeleri de temizlik sırasında kullanabilirsiniz. Polyesterlerin leke çıkarma sürecinde yıpranmaması için aşırı sıcak su kullanımından kaçınmanız gerekir. Bu nedenle sirke, karbonat karışımları hazırlarken ılık su kullanmakta fayda vardır. 

Kadife Kumaş Üzerinde Lekeleri Nasıl Giderebilirsiniz?

Kadife kumaş üzerindeki lekeler için ihtiyacınız olan sirke-su karışımıdır. Sirke ve su karışımını lekeli alana bir pamuk ya da sünger yardımıyla uygulayabilirsiniz. Sabun-su karışımı da tercih edebilecekleriniz arasındadır. Ancak kadife kumaştaki lekeler kumaş dokusuna hızlıca yayılır. Bu nedenle lekeye hızlı müdahale etmek önemlidir. Kadife kumaşlar için kuru temizleme desteği de alabilirsiniz. 

Açık Renk ve Beyaz Kumaşlarda Leke Çıkarma Teknikleri

Beyaz kumaşlarda leke çıkarma için genellikle çamaşır suyu kullanılır. Ancak çamaşır suyu bazı kumaşlarda zarara yol açar. Bu nedenle doğal leke çıkarıcılardan ya da piyasadaki leke çıkarma ürünlerinden yararlanabilirsiniz. Kumaş koruyucular kullanarak leke çıkarma gibi işlemler sonrasında meydana gelen yıpranmayı engelleyebilirsiniz. 

Leke çıkarma için Eleman Yönlendir aracılığıyla hizmet aldığınız profesyonel temizlikçilerden de yardım alabilirsiniz. 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir