Ev Temizliğinde Yapılanlar

Ev temizliği herkes için son derece zahmetli bir süreçtir. Mutfak, banyo, odalar derken saatlerce devam eden bir süreç söz konusu olabilir. Ancak temizliğe ilişkin bazı pratik bilgiler edinirseniz hem işleri daha kısa sürede bitirebilir hem de evinizin her zaman temiz kalmasını sağlayabilirsiniz.

İlk olarak dikkat etmeniz gereken temizliği günlük hayatın bir parçası olarak görmektir. Yani hiçbir şeye elinizi sürmeden sadece hafta sonu temizlik yapmaya çalışmak yerine günlük olarak belli başlı işleri halletmelisiniz. Toz alma, ortalığı derleyip toplama gibi işler günlük rutininiz arasında yer alabilir. Bir diğer dikkat etmeniz gereken noktaysa temizliği pratik hâle getiren eşyalar, yardımcı ürünler, düzenleyiciler kullanmaktır. 

Evdeki her şeyin belli bir yerinin olması, çok tozlanmayan mobilyaların, leke tutmayan örtülerin kullanılması gibi detaylar sandığınızdan daha fazla işinizi kolaylaştırır. Ve tabii ki planlı hareket etmek de önemli. Bir temizlik çizelgesi hazırlayabilir ve gerekirse aile bireylerine de sürece katkı sunacakları görevler verebilirsiniz. 

Günlük Ev Temizliği Rutinleri

Ev temizliğinde yapılanlar arasında rutin hâline gelen bazı ayrıntılar vardır. Eğer işleri biriktirmek istemiyorsanız temizliği bir haftaya yayabilirsiniz. Belli aralıklarla detaylı temizlik yaparak da hijyeni kalıcı hâle getirebilirsiniz.

Banyo temizliği günlük rutin içerisinde yer alan işlerden biridir. Banyolardaki klozetlerde, duşakabinlerde yoğun bir kirlilik oluşur. Günlük olarak klozeti yıkayarak ve duşakabini de her duştan sonra temizleyerek ortamın temiz kalmasını sağlayabilirsiniz.

Çabuk tozlanan evlerde yüzey temizliğinin günlük olarak yapılmasında fayda vardır. Bu sayede tozlu bir görünüm oluşması engellenir ve alerji, astım gibi sorunu olanlar evlerinde her zaman rahat bir nefes alabilir. 

Günlük ev temizliğinde yapılanlar denildi mi mutfağı da unutmamak gerekir. Mutfaklar evlerin en kolay kirlenen alanlarıdır. Bu nedenle günlük ve bazen saatlik müdahalelere ihtiyaç duyulur. Her yemekten sonra bulaşıkları makineye yerleştirmeli ve yemek hazırlama aşamasında ortaya çıkan çöpleri, çöp kovalarına atmalısınız. Yerlere dökülen yemekler ve ekmek kırıntıları süpürgeyle alınmalıdır. Yoksa minik karıncalar ortaya çıkarak sizin yerinize onları toplayabilir. 

Günlük olarak kirli çamaşırları yıkamak, nevresimleri değiştirmek ve ütü yapmak da gerekir. Ütülenmeyen kıyafetler ortalıkta dağınık şekilde durur. Bu nedenle toplu ya da günlük olacak şekilde ütüyü aradan çıkarmalısınız. 

Mutfakta Derinlemesine Temizlik Nasıl Yapılır?

Mutfak temizliğinde rutin işlemlerin yanı sıra derinlemesine temizlik süreci de önemlidir. Haftada bir kere halıları kaldırarak mutfak zeminini süpürdükten sonra paspaslayabilirsiniz. Kimyasal maddelere karşı hassasiyetiniz varsa buharlı temizleyici kullanabilirsiniz.

Mutfaklarda en büyük sorunlardan biri yağ lekeleridir. Ocağın bulunduğu yerdeki fayanslar, aspiratör kısa süre içerisinde yağ kaplanabilir. Bu nedenle her yemekten sonra yağ lekelerinin kurumasına fırsat vermeden etrafı silmelisiniz. Böylece kalıcı bir leke olmadan olaya müdahale edebilirsiniz. 

Buzdolabı temizliği de asla geçiştirilmemesi gereken konulardan biri. Bozulan sebze ve meyveler, yemekler nedeniyle dolap içerisinde kötü bir koku oluşur. Bu kokunun diğer yiyeceklere sinmemesi ve evin içine de yayılmaması için buzdolabını düzenli olarak temizlemeli ve bozulan yiyecekleri çöpe atmalısınız.

Dağınıklık mutfaklardaki temizliğin görünür kılınmasına engel olan faktörlerden biridir. Bunu engellemek için saklama kapları, ekmek dolapları, kavanozlar ve daha pek çok düzen sağlayıcı ürünü mutfağınızda bulundurabilirsiniz. Bu ürünlerin kendi zevkinize uygun olması için model, renk seçimini özgürce yapabilirsiniz. Böylece hem şık hem de düzenli mutfaklara sahip olma şansınız doğar.

Zeminler ve Halılar İçin Temizlik

Halı temizliği tozdan kurtulmak isteyenlerin dikkat etmesi gereken detayların başında gelir. Halıları temizlemek için profesyonel firmalardan yardım alabilir ya da ev tipi halı yıkama makinelerini kullanabilirsiniz. Halıları 3-4 günde bir süpürmek tozların birikmemesi açısından fayda sağlar. Tozların havalanmaması için HEPA filtreli elektrik süpürgelerini kullanabilirsiniz. İyi bir robot süpürge de günlük halı temizliği için kolaylık sağlar. Halı bulunmayan zeminler için doğrudan buharlı temizlik yapılabilir. Zemin parlatma yaparak temizliğin daha fazla kendini göstermesini sağlayabilirsiniz. 

Toz Alma ve Yüzey Temizliği

Toz alma ev temizliğinde yapılanlar arasında belki de en sık tekrarlanan işlemlerden biridir. Toz almak için mikrofiber bez kullanımı işleri daha kolay hâle getirir. Bu bezler özel dokuları sayesinde tozları kolayca çeker. Bunların yanı sıra statik toz alma püskülleri de işinizi kolaylaştırır. 

Toz alma tekniklerini araştırırken bilmeniz gereken detaylardan biri de tozları yukarıdan aşağı doğru almaktır. Örneğin masanın üstündeki tozu alırken dolap üstlerindeki tozları temizlemezseniz bir anlamı olmaz. Yüksek noktalarda biriken tozlar kısa sürede yeniden ortamın kirlenmesine yol açar. Ayrıca kuytu köşelerdeki ve görünmeyen noktalardaki tozlar da mutlaka düzenli olarak temizlenmelidir.

Tozların düzenli olarak alınması yüzeylerin temiz kalmasını sağlar. Böylece paspaslama süreci daha kolay olur. Bu tarz işlerin profesyonel bir şekilde yapılmasını istiyorsanız hizmetlerimizden yararlanabilirsiniz. Sayfamız üzerinden rezervasyon oluşturarak evinize dilediğiniz zamanlarda profesyonel temizlikçi çağırabilirsiniz. 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir